تنبورانه - مصاحبه

حکایت تلخی ها و شیرینی های بانوان تنبورنواز "دایراک خاتون" / گفتگو با فریبا شاه حسینی

دسته بندی: مصاحبه | نویسنده: modabber | ارسال شده در 12:00 AM روز ۱۳۹۳ بيست مهر


خبرگزاری بین المللی کردپرس _ سرویس موسیقی: "دایراک خاتون" نام یک گروه تنبورنوازی است که توسط تعدادی از بانوان هنرمند کرد - که اغلب آن ها کرمانشاهی هستند – شکل گرفته است. سرپا نگه داشتن یک گروه موسیقی بانوان در فضای موسیقایی سال های اخیر کاری بسیار مهم و قابل تقدیر است که "دایراک خاتون" با تلاش و سرسختی اعضای هنرمندش آن را به انجام رسانده است. البته "دایراک خاتون" طی این سال ها تنها به "بودن" بسنده نکرده و با بهره گیری از آموزه های موسیقایی اساتید ارزشمندی مانند علی اکبر مرادی، مظفر برنجی و سیدجواد عزیزی یک موسیقی قابل قبول را نیز ارایه داده است. فریبا شاه حسینی مؤسس و سرپرست گروه تنبورنوازان "دایراک خاتون" روایتی خواندنی از تلخی ها و شیرینی های سال های فعالیت این گروه ارایه می کند که در ادامه می خوانید:

گفت وگو با سيد علي جابري نوازنده تنبور

دسته بندی: مصاحبه | نویسنده: modabber | ارسال شده در 12:00 AM روز ۱۳۹۳ يازدهم مهر

 
در حاشيه
 
009815.jpg
 
سيد علي جابري از جمله نوازندگان شناخته شده تنبور است كه در چند دوره جشنواره موسيقي فجر، به عنوان نوازنده نخست انتخاب شد. وي در چند سال اخير كمتر فعاليت صحنه اي يا كاستي داشته است، اما جديداً شنيديم كه مجموعه اي از كارهاي خود را با عنوان تنهايي تنظيم كرده ولي در آينده روانه بازار خواهد كرد.به همين بهانه با وي گفت وگويي انجام داده ايم كه مي خوانيد.
* ابتدا ضمن معرفي خود به چگونگي علاقه منديتان به ساز و تنبور و سه تار را بگوئيد؟
- با توجه به وجود پدربزرگم كه از بزرگان و پيران طريقت بوده، زمزمه ها و مطالب عرفاني از همان اوان كودكي در وجودم ريشه كرده، در سن ۷ سالگي با وجود آهنگ روح افزاي تنبور، به تشويق پدر و عمويم خدمت استاد گل نظر عزيزي رسيدم، بعداز ايشان افتخار شاگردي اساتيد محترم مرحوم استاد سيد امرالله شاه ابراهيمي و درويش اميرحياتي كه صاحب سبكهاي مختلف در تنبور بودند نصيبم گرديد. بعداز مدتي براي يادگيري موسيقي ايراني ساز سه تار را خدمت استاد ابراهيم سپهري و استاد مسلم موسيقي آقاي حسين عليزاده فرا گرفتم و از آن جنابان بهره مند شدم.
* در چند سال اخير كمتر كار صحنه اي و استوديوئي از شما شاهد بوديم، علت چه بوده؟
- حال كه هنر موسيقي اين سرزمين از يك سوي آفاتي از گذر ايام در قرن اخير بر دامنش نشسته و به دليل سوء مديريت و عدم شناخت بعضي مسئولين هنري در زمينه موسيقي عرفاني بعضي ها با استفاده از اشعار عارفان بزرگ و سازهاي مقدس عرفاني لقب گروه موسيقي عرفاني را به يدك كشيده و اداي اين موسيقي را درآورده اند، به قول استاد عزيز آقاي شهرام ناظري كه از پيشكسوتان اين جرگه از عشق هستند (موسيقي عرفاني يعني طرز تفكر و فرهنگ يك  هنرمند)- با توجه به اينكه موسيقي عرفاني ما محدود مطلق را به نامحدود مطلق تبديل مي كند بايد از خود بپرسند براي چه مي نوازند و انگيزه شان چيست؟
يك اجراي پوچ و بي تأثير يا اجرايي پربار كه جامعه از شنيدن آن سيراب و احساس دروني آنها را رفته رفته به اوج رسانده و به دلايلي مختلف كه از گفتن آنها عاجز هستم صلاح را بر آن ديدم كه در زمينه كنسرتهاي خارجي و تحقيق در موسيقي عرفاني كشورم و ملل دنيا فعاليت داشته باشم، كه احساس رضايت بيشتري دارم.
* با توجه به اينكه شما علاقه مند هنر معاصر هستيد، در كاست همدلي شاهد حال و هوايي جديد از تنبور بوديم؟ چه هدفي داشتيد و چرا بدون كلام؟
- من هنرمند امروز هستم و با بهره گيري از اساتيد امروز. هنرمند خوب كسي است كه به كل موسيقي فكر كند و حد و مرزي براي آن نشناسد. تأثيرات موسيقي عرفاني بالاخص تنبور به حدي است كه حتي اگر بدون كلام هم باشد به ما حالات مراقبه را انعكاس خواهد داد.
* يك پرسش اساسي كه در ساختار تنبور هميشه مطرح است، بعضي ها اين ساز را متهم به محدود و ناقص بودن از نظر اصوات موسيقي مي دانند. بعضي ها هم در كارهاي اركستري از آن استفاده مي كنند نظر شما چيست؟
- موسيقي تنبور در عصر حاضر با وجود اساتيد بزرگ و گرانمايه اي كه هر يك در بسط و گسترش اين موسيقي كاري بس عظيم كرده اند، در سراشيبي تحقير و انزوا افتاده است. البته نه از جهت استفاده موسيقي بلكه از جهت پيشرفت تكنولوژي و وسايل ارتباط جمعي. افرادي كه به اصل اين موسيقي آشنايي نداشته و به هر دليل با شنيدن اين موسيقي آن را به محدوديت و ساز تنبور را به ناقص بودن متهم كرده اند. البته اگر بخواهيم اين ساز را براي استفاده اجراي موسيقي ايراني(رديف) يا كلاسيك بكار ببريم. مسلماً نمي توان اين ساز را كامل دانست به دليل فواصل ربع پرده و وجود تنها ۱۴ دستان و ۳سيم. اما از تمام اينها گذشته از سازي صحبت مي كنيم كه با آن باستاني ترين وعرفاني ترين نواها را مي نوازند. البته به نظر من تمام اين اتهامات از سوي اشخاصي مي باشد كه خودشان نتوانسته اند به ذات و اصل هيچ موسيقي پي ببرند و الا افرادي كه توانسته اند در اين زمينه موفق باشند هيچ گاه چنين نظري را ابراز نكرده اند مانند درويش خان- روح الله  خالقي- موريس ژار- ژان دورينگ- يهودي منوهين و...
*از كارهاي آينده خود بگوييد؟
- در حال حاضر مشغول به اتمام رساندن كاست تنهايي كه تركيبي از همنوازي تنبور و اركستر بزرگ مي باشد هستم و در روزهاي آينده دو جلد آموزش مقدماتي و پيشرفته تنبور كه حاصل چند سال تجربه و جمع آوري مي باشد به بازار عرضه مي گردد كه اميدوارم اگر قابل باشم توانسته باشم در زمينه اين ساز روحاني قدمي برداشته باشم.

منبع:
http://farnami.blogfa.com

گفت وگو با علي اكبر مرادي تنبور نواز و استاد موسيقي نواحي ايران : داستان اين ساز پر رمز و راز

دسته بندی: مصاحبه | نویسنده: modabber | ارسال شده در 12:00 AM روز ۱۳۹۲ نوزدهم مهر

 

 
    علي اكبر مرادي تنبور نواز برجسته و استاد موسيقي نواحي ايران متولد ۱۳۳۶ در طايفه گوران كرمانشاه است. به اعتقاد كارشناسان موسيقي وي تنها كسي است كه توانايي اجراي ۷۲ مقام موسيقايي ساز تنبور را دارد. مرادي به دليل انتشار ۴ سي دي درباره موسيقي آئيني و مقام هاي تنبور در فرانسه، نامزد جايزه معتبر «گرمي» شد. آثاري از جمله تريكه هانه، گلاريژان، مهجوري، سحرواران و ... از آثار او به شمار مي روند. اجراي تكنوازي هاي داخلي و خارج از كشور، عضويت در نخستين گروه تنبور نوازان ايران در سال ،۵۹ همكاري با شهرام ناظري در كنسرت هاي داخلي و خارجي و انتشار كاستي با بيژن كامكار و همچنين كيهان كلهر نام مرادي را با بزرگان موسيقي سنتي ايران در سال هاي اخير گره زده است. گفت وگوي اين آهنگساز را با «ايران» مي خوانيد: 

هنر، اعتیاد می‎آورد (هم‎صحبتی با مظفر برنجی، استاد تنبور)

دسته بندی: مصاحبه | نویسنده: modabber | ارسال شده در 12:00 AM روز ۱۳۹۲ دوازدهم مهر

با تنبور می‎خواند، با تنبور نفس می‎كشد و با تنبور می‎خوابد. 20 سال قبل، نزد استاد گل‎نظر عزیزی رفت و در حالی كه 11 سال بیش نداشت، مقدمات تنبور را نزد وی آموخت.
سید منصور یاری هم مقامات تنبور را به وی آموخت. بعد از آن بود كه پا به گروه مولوی گذاشت و با صدای استاد مرحوم شریفیان نواخت. سرپرستی گروه تنبور نوازان بنیاد شهید كرمانشاه در سال‎های 69 و 70، بنیان‎گزاری گروه تنبورنوازان عشاق در سال 71، عضویت در گروه مردان خدا به سرپرستی سید جلال محمدیان از فعالیت‎ها و شاید افتخارات وی به شمار آید.
سال 75 به دعوت شیوخ عرب، به امارات رفت و از آن پس پای وی به خارج از مرزها باز شد. با سفر به سوئیس و خصوصاً مسافرت آخر وی به ایتالیا، صدای تنبورش را به گوش اروپایی‎ها رساند و با آن‎ها از فرهنگ كهن و غم عمیق مردمش سخن گفت. با یك ساعت تاخیر، سر قرار با او حاضر می‎شویم، اما بدقولی ما را با خوش قولی جبران می‎كند و از خودش می‎گوید و تنبور و تنبور و تنبور.

روح به تنبور رسوخ می کند

دسته بندی: مصاحبه | نویسنده: modabber | ارسال شده در 12:00 AM روز ۱۳۹۲ دوازدهم مهر

فریدون حقیقی، متولد ۱۳۳۹ از شاگردان برجسته استاد یداله اشرفی است. پس از گذراندن حدود یکسال و نیم در محضر این استاد، با سید خلیلی عالی نژاد آشنا می شود و برای تکمیل کار خود نزد او می رود. پس از چندی، او هم به همراه عالی نژاد که از شهرستان «صحنه»کرمانشاه برای ادامه تحصیل به دانشگاه هنر تهران آمده بود، رهسپار پایتخت می شود و حدود ۶ سال در خانه ای در تهران مشترکا به کار ساختن ساز می پردازند. عمده شهرت فریدون حقیقی، ساخت سازی به نام «تن تار» است که ایده آن را از عالی نژاد می گیرد.  

مصاحبه با کیخسرو پورناظری

دسته بندی: مصاحبه | نویسنده: modabber | ارسال شده در 12:00 AM روز ۱۳۹۲ دوازدهم مهر

تنبور، سازی باستانی است که تا اوایل انقلا‌ب ناشناخته مانده بود. از نیمه‌های سال ۱۳۵۹ گروهی در کرمانشاه به رهبری کیخسرو پورناظری شکل گرفت که همه دست بر این ساز داشتند و روی موسیقی به خصوص این ساز کار می‌کردند. اعضای این گروه که «تنبور شمس» نام داشت با همراهی شهرام ناظری (عموزاده کیخسرو) دست به انتشار اولین آلبوم خود «صدای سخن عشق» زدند که این آلبوم در زمان خود بسیار مطرح شد. قطعات این آلبوم و نوای تنبور نوازنده‌های آن به سرعت مرزهای ایران را پشت سر گذاشت و به اروپا و آمریکا نیز رسید. اما چون اکثر گروه‌ها در ایران، اعضای این گروه نیز پس از مدتی آن را ترک کردند و کیخسرو به تنهایی و با همراهی پسرانش تهمورث و سهراب همچنان سرپرستی آن را با نام گروه «شمس» بر عهده دارد.


ایجاد وبلاگ جدید | گزارش تخلف | نمایش لیست وبلاگ هاجامعه مجازی موسیقی ایرانیان